Dette er en enda ikke avsluttet serie med selvportretter i tresnitt. Motivene er intime og personlige med innslag av hverdagssurrealisme og svart humor. Men de er like mye en politisk satire over strømninger i samtiden.

Abendland betyr ordrett Aftenlandet på tysk, men den egentlige betydningen er en gammeldags betegnelse for den vestlige verden (solen går ned i vest – Abendland – og opp i øst – Morgenland). Begrepet er kanskje mest kjent gjennom Oswald Spenglers bok Der Untergang des Abendlandes (1918 – 1923), hvor han skisserer en kulturhistorie preget av sivilisasjonenes oppgang og fall og der vesten står før tur. Boken har hatt og har fortsatt stor inflytelse i høyreekstreme kretser. Nå senest ble begrepet brukt av Pegida-bevegelsen (Pegida = Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung Des Abendlandes, altså ”Patriotiska europeer mot islamiseringen av vestverden”).

 

Mattias Härenstam er født 1971 i Göteborg, Sverige og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han arbeider med tresnitt, skulptur og film. Härenstam har laget en mengde utstillinger i både inn- og utland og har vært nominert til bl. a. Lorck Schive Kunstpris, Amandaprisen og The Queen Sonia Print Award. Mattias bor og arbeider i Oslo og holder for tiden på med skulpturer for permanent plassering på Naturhistorisk Museum i Bergen.