Foreningen Trykkeriet i Bergen åpnet dørene høsten 2010, og har siden vokst til å bli det største ressurssenteret for grafisk kunst i Norden. Senteret tilbyr kurs, trykkproduksjon, studioutleie, utstillinger og salg fra egen samling.
For fem år siden var vi kurator og medprodusent av utstillingen Drømmen om felleskapet vist på KODE kunstmuseum i Bergen. Utstillingen markerte Norske grafikeres 100 års jubileum, men var også en markering av Trykkeriets første tiår. I år runder vi femten år som produksjons- og visningssted av samtidsgrafikk og igjen vil vi understreke viktigheten av fellesskap som en premiss for at kunst skal bli til.
Kunst oppfattes med rette som et individuelt uttrykk; kunstnerens egenartede strek, strøk eller snitt som står igjen i et materiale, et unikt utsagn som hever seg over massen. Men, som alle deler av samfunnet vårt er ethvert kunstverk også del av en større, kompleks vev.
Grafikkmediets mangfoldiggjørende karakter av tekst og bilder – og dermed viktige posisjon i utvikling av demokrati og ytringsfrihet, er kulturarv og verdier vi setter høyt. Vårt primære aktivum er våre medarbeidere og deres tekniske og kunstneriske kompetanse, videre er det selvsagt produksjonsmidlene våre, -maskinene, og at vi har areal til å håndtere små og store format.
Hvert år inviteres fire samtidskunstnere til å jobbe frem nye verk og nye utstillinger i vårt eget visningsrom i tett samarbeid med staben. Etter avtale fordeles produksjonen mellom kunstneren og Trykkeriet. Slik har vi gjennom årene bygget opp en anselig samling av grafiske blad fra mer enn 60 kunstnere. Det er fra denne samlingen vi har gjort et utvalg til utstillingen FRIHET OG FELLESSKAP. Vi ønsker å understreke det faktum at kunstneren slett ikke bare står alene i sitt atelier, men ofte søker både inspirasjon og ekspertise i et fellesskap for å realisere nye ideer og uttrykk.
Undertittelen – i beredskapens tid, peker selvsagt mot den politiske situasjonen, nasjonalt og globalt, der beredskap har blitt tidens mantra for enhver diskusjon som handler om forsvar av land og folk. Kunst og kultur er myke verdier som sjelden eller aldri har plass i disse diskusjonene. Vi synes derfor det kan være viktig å minne oss selv på hva denne beredskapspolitikken dypest sett skal forsvare av verdier; nemlig demokrati og ytringsfrihet. Samtidskunsten er en liten men viktig brikke i vårt kulturelle mangfold. Her kan uvante perspektiv, selvmotsigelser, tro og tvil utfolde seg og utfordre oss i et eget refleksjonsrom.
I utstillingen ønsker vi å holde frem grafikkfeltets kollektive produksjonsformer og evnen til å ta opp i seg tegneriske, maleriske og fotografiske uttrykk. Til dette har vi hentet frem ti kunstnere Trykkeriet har arbeidet med gjennom våre 15 år: Ciara Phillips, Toril Johannessen, Espen Sommer Eide, Azar Alsharif, Gardar Eide Einarsson, Vilde Salhus Røed, Kurt Johannessen, Cato Løland, Daniel Persson, og Lotte Konow Lund.
FRIHET OG FELLESSKAP som viser verk av ti kunstnere, alle med sine ulike tekniske valg, kunstneriske uttrykk og holdninger, – er Foreningen Trykkeriet sitt bidrag til den kulturelle beredskapen, og vi er klar for ytterligere opprustning i årene som kommer!
Rita Marhaug,
styreleder Foreningen Trykkeriet